Алтернатива за Германия (АзГ) за първи път успя да се наложи

...
Алтернатива за Германия (АзГ) за първи път успя да се наложи
Коментари Харесай

Проучване: Алтернатива за Германия е втора по одобрение

" Алтернатива за Германия "  (АзГ) за първи път съумя да се наложи на локални избори и да излъчи свои кметове. И двете обитаеми места са в Източна Германия, където партията е извънредно известна. Според последните изследвания в провинция Тюрингия да вземем за пример тя се радва на 34 % поддръжка. АзГ бележи растеж и на национално равнище - съгласно последното проучване на infratest dimap тя към този момент е втора политическа мощ в Германия с 20 на 100 поддръжка. 

ХСС/ХДС не престават да са първа политическа мощ

В проучването са взели участие 1305 жители на Германия, които имат право на глас. На първо място те подреждат християндемократите от ХДС/ХСС с 28 на 100, а най-големият участник в ръководството - Германска социалдемократическа партия (ГСДП), отстъпва с два % пред АзГ - 18 против 20 %. Зелените записват най-лошия си резултат от 2018 година насам - 14 на 100. За Свободната демократическа партия, третия сътрудник в ръководството, биха дали своят вот 7% от имащите право на глас. Левицата получава 4% поддръжка и съгласно изследването не би била показана в идващия Бундестаг (избирателната преграда е 5%). 

Мнозинството от германците към момента мислят, че в АзГ членуват прекалено много десни екстремисти. 69% от участниците в изследването споделят това мнение. Преди шест години обаче по този начин са считали цели 85 на 100. 

Ниска поддръжка за държавното управление и неустановеност

До момента всички останали политически партии изрично отхвърлят всякакво партньорство с АзГ. 43% от жителите на Германия също споделят това мнение, 33% считат, че са вероятни обособени общи решение, а 17% желаят АзГ да е част от общо ръководство. Само 60% от личните им последователи да вземем за пример споделят това мнение.

Високият резултат на АзГ се дължи и на ниското доверие във федералното държавното управление - единствено 23% от германците са удовлетворени от ръководството на страната. Голяма част от популацията на Федералната република усеща неустановеност, като измежду главните аргументи за нея са покачването на цените, климатичните промени, войната в Украйна, както и ръста на поддръжката за " Алтернатива за Германия "  и евентуален завой на обществото надясно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР